Hagyomány, történelem és újítás – nyílik a Közösségi Pince

A közösségre építve nyitja meg kapuit a Közösségi Pince és bortrezor. A projekt két gazdáját – Bitai Gergely sommeliert, a Promontórium Borlovagrend nagymesterét és Kiss Patrik borászt kérdeztük, mi várja a látogatókat, mitől közösségi egy pince és mennyire volt nehéz megtalálni a közös nevezőt az önkormányzattal.

A Közösségre Kapcsolva – Budafok-Tétény részvételi költségvetésének egyik nyertes projektje volt az akkor még Közösségi Pince, bor trezor és pálinka főzde címet viselő pályázat. Az azóta eltelt időszakban nem csak sok találgatás vette körül ezt a projektet, de némileg változott is, mire mostanra szárba szökkent.

 • Először is, kezdjük onnan, ki, hogyan kapcsolódik a kerülethez?
 • Bitai Gergely. : A Soós István Borászati Szakiskolában érettségiztem. Ez nem csak a pályámon indított el, de a kerülettel, annak gazdag borászati és bortörténeti múltjával is itt estem szerelembe, nincs még egy olyan európai főváros talán, ahol működő szőlőskert van. És ha már szerelem: hosszú évtizedek óta élek Budafok belvárosában a feleségemmel, aki tősgyökös budafoki lány, így hát minden adott volt ahhoz, hogy ennek a csodálatos városrésznek a közösségeiben otthon érezzem magamat én is. 2021ben pedig az a megtiszteltetés ért, hogy engem választottak a Promontórium Borlovagrend Nagymesterének. A Lovagrend immáron 30 éve őrzi, ápolja és népszerűsíti Budafok boros hagyományait.
 • Kiss Patrik.: A kerület azért nagyon fontos mert itt tanultam és egyszerűen szerelmes lettem ebbe a sok pincébe és hogy Bornegyed, fantasztikus, hogy a fővárosunkban van egy ilyen kerület…egyedülálló! Pár évvel ezelőtt, mikor még a Soósba jártam, részt vehettem egy, az iskola és az Önkormányzat által közösen vezetett projekt keretében megvalósuló képzésen. A projekt akkor azt vizsgálta, hogyan tudjuk a fiatalokat bevonni a helyi szinten jelentős, tradicionális szakmák, mint amilyen a borászat is, tovább vitelébe. Én vagyok az élő példa, hogy ez nem egészen lehetetlen küldetés. A bor az életem, a szakmám, a hobbim és a munkám, 6 éve nem telt el úgy nap, hogy legalább egy mondatot ne beszélnék a borról.
   
 • Egy éve szavazott bizalmat nektek Budafok-Tétény lakossága, hogyhogy csak most nyílik meg a pince?
 • B.G.: Hosszú tárgyalási folyamat volt szükséges ahhoz, hogy a mi, talán kissé merész ötleteink és az önkormányzat lehetőségei, a felelős gazdálkodás elvének érvényesítése mellett megszülessen a szükséges kompromisszum.
 • K.P.: Megmondom őszintén én az első néhány tárgyalás után eléggé elkeseredtem, de végül beláttam, hogy jobb ez így. Ha mereven ragaszkodtunk volna mindenhez, akkor a projektünket el kellett volna utasítania az önkormányzatnak, vagy legalább is biztos nem valósulhatott volna meg valami, ami színvonalas, közérdeklődésre számot tartó és a kerületi borbarátok büszkesége lehet. Ennek viszont az volt az ára, hogy például a közösségi pálinka főzőt teljes egészében el kellett engedjük. Pedig már itthon Magyarországon is üzemel ilyen más településen.
 • B.G.: nem tudom melyikünknek fájt jobban, de talán majd egyszer még azt is megvalósítjuk. De teljesen logikus és méltányolható, hogy az önkormányzat ragaszkodott hozzá, hogy ilyen mértékű fejlesztést a saját tulajdonán hajtson végre, ne valaki másén. Tavaly megnyitotta kapuit a Magdolna Udvar – közösségi tér. Itt kapunk végül lehetőséget.
 • K.P. : A rendelkezésre álló tér itt egyértelműen kisebb, mint amivel mi számoltunk eredetileg, az elköltött összeg messze nem éri el a 100 milliót, amit elvileg megszavazott a lakosság, ebben az évben 10 millió forinttal tudunk majd gazdálkodni. Viszont én akkor is úgy érzem, ez az Önkormányzat részéről egy bizalom, nem csak felénk, hanem afelé, hogy ennek a kerületnek a hagyományait szőröstül, bőröstül, borostul ápolni kell.
   
 • Mi lesz a maradék pénzzel?
 • K.P.: Erről a fenntartót kellene megkérdezni, de annyit tudok, hogy az önkormányzat végezte el a saját ingatlanán a kialakítási munkálatokat, plusz van a pince működtetésére szánt összeg. Ez a kettő összesen 60 millió körül van, a fennmaradó részt a következő évi pályázatba kívánják visszaforgatni.
   
 • Mivel készültök, mire számíthat tőletek a lakosság?
 • K.P.: A szocializmus után nagyon nehezen indult újra itthon a borkultúra, most már viszont nemzetközi szintre fejlődött és nem kell külföldre menni egy jó borért, ezt szeretném kóstolókon keresztül erősíteni a köztudatban.
 • B.G.: Jó pár évvel ezelőtt azért jött létre a Budafoki Pincejárat, hogy minél több helyi és akár távolabb élő embernek tudjuk megmutatni, itt bizony szép, érdekes és értékes borokat találni a „120 km” pincerendszerben. Viszont ez egy hónapban csak egyszer valósulhat meg és ott sem vesz részt minden pincészet. Azt szeretnénk az ingyenes kóstolókkal elérni, hogy minél több kerületi ismerje meg a helyben készült borokat és ismerje fel esetleg a boltok polcain, vegye le bizalommal.
 • K.P.: Nem titok az sem, hogy befogadó pinceként fogunk üzemelni. Felvettük már a kapcsolatot több helyi borásszal, vendéglátóval, így az ő kóstolóiknak, programjaiknak is szívesen adunk majd helyet.
 • B.G.: Szeretnénk a Bornegyed jelszavának megfelelni, „Egy pincényi bor – Egy pincényi kultúra”. A Promontórium Borlovagrend nagymestereként nekem az is kiemelten fontos, hogy tudást is át tudjunk adni. Hogy készül, milyen múltja van az itt készült boroknak.  

Viszont érdemes kilépnünk a kerületből legalább időnként, hiszen itt Budafokon írták alá a Kárpátmedence borászai, azt a közös nyilatkozatot, mellyel kinyilvánították, hogy együttműködéssel, közös jövőt kell alkotnia minden magyar borásznak. Így szeretnénk a Kárpát-medence, a helyi közönség által talán kevésbé ismert tájegységeire is „elkalauzolni” az érdeklődőket.

Hol keressenek titeket, akik kíváncsiak rátok?

 • B.G.: Június 4-én, szombaton a Budafoki Pincejáraton 2 ingyenes kóstolóval is készülünk, a Várszegi Pincészet mutatkozik be előszőr nálunk. Részeleteket megtalálják az érdeklődők, a kozossegipince.hu oldalon illetve a fb.com/kozossegipince facebook oldalon. Lesz ezen kívül egy „Komolytalan borkóstoló” – Balla Géza boraival. Ennek ára 7900 forint, ami tartalmazza a borkóstoló játékban való részvételt, 8 tételes kóstolót és borkorcsolyákat az inatlok mellé. Előzetes regisztrációra van szükség a létszám végett, erre a www.districtwine.hu oldalon lehet jelentkezni.
 • K.P.: Ezt követően pedig egy rövid teszt időszak után, hiszen minden kezdet nehéz, szeretnénk, ha minden héten lenne program a pincében. Szeretnénk, ha szerves részévé válnánk a kerület éltének. Mi már nagyon várjuk a látogatókat, reméljük ők is olyan nagy szeretettel fogadnak majd minket, amekkora szeretettel mi készülünk a fogadásukra.

Forrás: bornegyed.hu